Huiskamergesprekken / intervisie bijeenkomsten 2020 voor gastouders:

Meld je nu aan voor deelname aan deze leerzame, interactieve werkvorm! Leer van en met elkaar en ga met een open mind in gesprek met je collega-gastouders.

Voor data verwijzen wij je naar de Agenda.

Intervisie, een uitleg
Het huiskamergesprek wordt tegenwoordig Intervisie genoemd. Gedurende het jaar door staan er diverse intervisie avonden voor gastouders gepland.
Deze bijeenkomsten worden georganiseerd voor kleine groepjes gastouders. Met elkaar bepalen we steeds één onderwerp dat de gastouderopvang in de praktijk betreft. Je kunt zelf vooraf nadenken over een onderwerp dat jou aanspreekt. Wat kom je tegen en waarover wil je even met elkaar sparren? Is er een probleem, een uitdaging, een dilemma?
Er zijn vele vormen van intervisie te bedenken. Maar meestal zullen we gebruik maken van de zogenaamde ‘Incidentmethode’. Dat gaat zo: Nadat een onderwerp is gekozen krijgt de ‘probleeminbrenger’, zoals we je dan noemen, de tijd om uit te leggen wat precies de situatie is en welke vraag daar aan vast zit. In de volgende ronde krijgt iedereen de kans je vragen te stellen. Zo wordt jouw onderwerp steeds duidelijker voor alle partijen. Daarna is er een ronde om je adviezen te geven. Aan het eind van het gesprek kun jij laten weten wat je aan deze inzichten hebt gehad en welk advies door jou het meest waardevol wordt bevonden.
Per avond kunnen we maximaal twee onderwerpen behandelen.
De praktijk leert dat deelnemers het erg prettig en nuttig vinden dat een onderwerp zo op deze wijze wordt uitgediept. Ook als je geen ‘probleeminbrenger’ bent maar deelnemer, is deze bijeenkomst heel leerzaam. Het betreft altijd een onderwerp uit jouw vakgebied waardoor het altijd aansluit bij hoe jij invulling geeft aan jouw opvang.

Het is een absolute toegevoegde waarde aan de professionalisering van jouw werk als gastouder om zo nu en dan deel te nemen aan een intervisie-avond.