Gastouderopvang tijdens de coronacrisis

De crisis die is ontstaan door het coronavirus ofwel, COVID-19, heeft er voor gezorgd dat er veel aanpassingen nodig zijn in de gastouderopvang. Het komt er op neer dat wij anders werken dan we gewend zijn binnen de gastouderopvang.

Juist de gastouderopvang heeft als basis zeer betrokken te zijn bij de kinderen, hun ouders en de gastouders. Het persoonlijke contact is de grondslag van deze mooie vorm van opvang. Het is ook precies dat, dat soms op een iets lager pitje is komen te staan nu we al een paar keer te maken hebben gehad met een lockdown en we leven in een tijd waarin maatregelen die door de overheid worden genomen in acht genomen moeten worden. Dit betekent dat het soms niet anders is en we in plaats van een persoonlijk gesprek zullen kiezen voor videobellen, een zoom meeting of telefonisch of per mail contact hebben, in plaats van het zo gewenste persoonlijke gesprek bij de gastouder of de ouders thuis. Dat het contact voor met name het zakelijke deel van de opvang op een andere manier verloopt wil niet zeggen dat wij onpersoonlijker zijn geworden. De betrokkenheid is wellicht zelfs juist groter geworden met de komst van de pandemie. Alleen de face-to-face contacten zijn iets minder frequent. Daar waar het nodig is, zeer gewenst of vereist, zullen wij uiteraard wél gewoon het persoonlijke gesprek aangaan.

Ook de praktische invulling van de gastouderopvang ziet er iets anders uit. Waar ouders voorheen vaak en gemakkelijk bij de gastouders thuis kwamen worden nu de meeste kinderen aan de deur ‘afgegeven’. Contacten zijn korter en de gastouder ontvangt minder mensen in huis. De opvang van de kinderen blijft uiteraard onveranderd. Er wordt wel vaker handen gewassen, gastouders zijn zeer alert op hygiëne en gezondheid. Dit alles wordt gevangen in het dynamische protocol Gastouderopvang & Corona dat tot ieders beschikking staat.

We doen er alles aan om veilig te werken, deze crisis verantwoord aan te vliegen, positief te blijven en iedereen heel goed op de hoogte te houden van ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het welzijn van de kinderen staat altijd bovenaan de prioriteitenlijst.

Mocht je vragen hebben of met twijfels zitten, bel of mail ons gerust!

Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen, blijf optimistisch, zie mogelijkheden en vooral: Blijf gezond!